Sunday, December 13, 2015

Saiko pamokėlės @Skopjė



Tąkart Belgrade mūsų mylimas graikas Panoš nesibodėjo rodyti savo didelio graikiško nepasitenkinimo, kai Makedoniją vadinome tiesiog Makedonija, o ne FYROM (t.y. the former Yugoslav Republic of Macedonia - buvusia Jugoslavijos respublika Makedonija).

O šioms ir kitoms panašioms rietenoms pagrindo galėtų turėti ne tik graikai.

Barzdaskučių salonas senojoje (vienintelėje originalioje) Skopjė dalyje.
Jau auštant per miegą pro autobuso langą regėjau Aleksandrą Makedonietį, kuris yra makedonų ir graikų diskusijų objektas. Istoriškai žinoma, kad garsusis karvedys, gimė Makedonijos karalystės (šios karalystės teritorijos patenka ir į šiandieninės Graikijos teritorinį vienetą šalies šiaurėje, vadinamą Makedonija) sostinėje Peloje. Tokių žodinių ir šiek tiek teritorinių sutapimų dėka šiuolaikinė Makedonija ir kuria savo tautinį identitetą.

Aleksandras Makedonietis  ir kitos skulptūros. Skopjė.
Makedonai šios tapatybės teisėtumą grindžia statydami: pagrindinės ir didžiausios Skopjė aikštės Plostad Makedonija centre stovi 22 metrų aukščio (prilygsta aštuonių aukštų namui) skulptūra. Ir apie šią skulptūrą sklinda ne legendos, o juokai apie makedonų puikybę. Priėjus vieną skulptūrą ir apsidairius aplink galima pamatyti dar keturias: Aleksandro tėvus, Aleksandro žirgą Bucefalą ir kitus dievus.

Vakare 22 metrų Aleksandras dalyvauja pasirodyme - šviečia nacionalinėmis spalvomis, ir lieja vandens čiurkšles akomponuojant dramatiškai muzikai. Vietiniams tai patinka. Jie savo vaikus fotografuoja švenčiančio Aleksandro fone (o užduotis nėra lengva, norint jį aprėpti).

Nuotaika pakili. À la miestas gyvas, nes čia žongliruoja.

Cute. Skopjė.
Albanė Sara apie Skopjė sakė du dalykus:

1) kad man patiks tik senoji Skopjė dalis,
2) šiame mieste po One Republic koncerto ji miegojo ant suoliuko gatvėje.

Aš miegu ant lagamino, nes niekas neatidaro 'Hostel Valentin' durų. Autobusų stotyje puola musės, o nemiega tik vyturiai taksistai, kuriems aiškinant, kad nakvynės namai iš čia yra beveik plika akimi matomi, jie vis vien tikina, kad mes jų nerasime.

Plostad Makedonija. Skopjė.
Svarbu: MAKEDONAI NETURI CAPPUCCINO. Burek (šį tradicinį Balkanų virtuvės kepinį apžvelgiau įraše apie Juodkalniją) užgeria su jogurtu.

Kirilica čia praverčia. Autobusų stotis. Skopjė.
Plačiau apie 'Hostel Valentin': įsikūręs keli šimtai metrų nuo autobusų stoties. Kai pagaliau patenkame į nakvynės namus (po 3 valandų laukimo), duris mums atidaro savininko Valentino tėtis. Jis žiūrėjo Wimbledon teniso turnyrą ir palaikė Novak Djokovic (čia taip įprasta) bei nekalbėjo angliškai. Bet parodė, kad vandenį iš krano galima burbuliuojant gerti. Valentinui priklauso ir nakvynės namai makedonų kurorte Ohride. Abiejuose miestuose jis tvarkosi ir patalynę skalbia vienas. Tai reiškia, kad jis yra labai užsiėmęs ir vėluojantis. Užsiregistruojame po dar 3 valandų.

Futuristinis Skopjė žemėlapis.
Susipažinusios su žemėlapiu suprantame, kad jame pažymėta tai, ko mieste dar nėra (senoji tvirtovė dar nesutvarkyta, bet tebūnie gyvuoja naujovės), o tai, kas yra primena kitus Europos didmiesčių lankytinus objektus:
  • Triumfo arka Paryžiuje (makedoniškoji su Motinos Teresės citatų lentelėmis arkose; Motina Teresė gimė Skopjė ir čia yra ne vienas jai skirtas su skoniu prasilenkiantis kupstuotas paminklas ar muziejus). 
  • Brandenburgo vartai Berlyne + pergalės kolona (vok. Siegessäule) Berlyne. Skopjė šie objektai nėra nutolę tokiu dideliu atstumu. 
  • Gatvėse funkcionuoja londonietiški dviaukščiai autobusai. 
  • Karluv most Prahoje. Skopjė šis tiltas su daug daug skulptūrų eina per Vardar upę. Vakare akinančiai švyti. 
  • Budapešto liūtai. 
  • Mileniumski krst (iš mak. klb.: tūkstantmečio kryžius) nesusipratimas. 
  • Nojaus arka. 
  • Pasaulio gamtos fondo (WWF) simbolika... butike, pavadinimu 'Panda'.
Nojaus arka? Skopjė.
Déjà vu. Skopjė.
Neskanu. Vargu ar taip galima privilioti miesto svečių. Greičiau atvirkščiai.

Visi naujausi statiniai (archeologijos muziejus, nacionalinis teatras ir nacionalinės filharmonijos salė) su rokoko stiliaus fasadais yra nacionalistų partijos užmojis paversti Skopjė Paryžiumi (intelektualai šį reiškinį vadina ne Paryžiaus, o mini Las Vegaso virsmu).

Ir lyg tyčia - protestas. Skopjė.
Išeitis: atrodo, kad mums užsukus į turizmo informacijos centrą, darbuotojų akys nušvinta. Jie mums į rankas įbruka lankstinuką apie Matka kanjoną, esantį 15 km nuo Skopjė. Per dieną į jį vyksta keli autobusai. Manome, kad tai gali būti puiki alternatyva Skopjė spindesiui.
·      
Kopijos. Ateities lankytini objektai. Skopjė. 
Juokiamasi, kad naujos skulptūros čia išdygsta per naktį. Skopjė.
Skopjė panorama, atsiverianti iš senosios tvirtovės Skopsko Kale. Kalvos viršūnėje - tūkstantmečio kryžius. Skopjė.
Kai buvome jau visiškai nusivylusios Skopjė, staiga ją atradome šalia Mustafa Pasha mečetės ir Stara čaršija (iš mak. klb.: senojo turgaus). Kaip ir įspėjo Sara.

Senajame turguje - tradicinės vyrų kirpyklos, daug aukso, neįprastų šventinių suknelių salonų, apatinių parduotuvių su nuleistomis užuolaidomis ar odinio apavo kioskelių.

Mustafa Pasha mečetė. Skopjė.
Prie Mustafa Pasha mečetės. Skopjė.
Valentinas šiek tiek sunerimsta išgirdęs kad viską Skopjė jau pamatėme. Pasiūlo užsukti į vėsų prekybos centrą 'Vero Mall' (vėsu, bet prekybos centras nevykęs - atpažįstame tik 'Dormeo' ir 'dm'; BET: čia yra visas raguolių skyrius, daugiau 'Milka' ir 'Oreo' rūšių).

Kitas dalykas, kurį rekomenduoja Valentinas - grilio restoranas 'Kaj Zlate' (boulevard Krushevska Republika gatvės pradžioje; sakė, kad ten su 5€ būsime sočios ir laimingos). Tai buvo kitas geriausias dalykas Skopjė. Ar taip gardu, ar tik alkanos?

Buvo auksinės Skopjė bulvytės. Važiuoju į Sofiją.
Stara čaršija. Skopjė.
·         

No comments:

Post a Comment